Webtilgængelighed: Semantik i fokus

Guide Webtilgængelighed for Semantik

Som en webtilgængelighedsekspert forstår jeg vigtigheden af at skabe tilgængelige hjemmesider for alle brugere, uanset deres fysiske eller kognitive evner. Et centralt aspekt af webtilgængelighed er semantik, som spiller en vigtig rolle i at gøre Hjemmesider forståelige og brugervenlige for alle. I denne artikel vil jeg dykke ned i, hvad semantik er, og hvordan det er vigtigt for webtilgængelighed.

tastaturknap med tekst semantik

Hvad er semantik?

Semantik er studiet af betydning i sprog og symboler. I konteksten af webudvikling refererer semantik til brugen af passende HTML-elementer og attributter for at give mening og struktur til indholdet. Semantiske elementer i HTML hjælper med at organisere og identificere indholdet korrekt, hvilket gør det lettere for både mennesker og computere (såsom søgemaskiner og skærmlæsere) at forstå hjemmesidens struktur og indhold.


Semantisk struktur

En klar semantisk struktur er vigtig for at gøre indhold tilgængeligt for alle. For eksempel hjælper det brugere, der benytter skærmlæsere, med at navigere gennem indholdet og forstå dets struktur. Nogle vigtige aspekter af semantisk struktur inkluderer:

  • Overskrifter: Brug overskriftselementer (<h1> til <h6>) til at organisere indholdet hierarkisk og gøre det nemt at forstå.
  • Lister: Brug listeelementer (<ul>, <ol>, og <li>) til at præsentere relaterede punkter i en ordnet eller uordnet liste.
  • Tabeller: Brug tabel-elementer (<table>, <tr>, <th>, og <td>) til at præsentere data i en tabelstruktur og inkluder <caption> til at give en beskrivelse af tabelens formål.

ARIA-landmærker

Accessible Rich Internet Applications (ARIA) landmærker er HTML-annoteringer, der hjælper med at forbedre webtilgængelighed ved at definere specifikke roller og egenskaber for indholdet. ARIA-landmærker kan bruges til at forbedre semantik og gøre det lettere for skærmlæsere og tastaturbrugere at navigere på hjemmeside. Nogle almindelige ARIA-landmærker inkluderer:

  • role="banner": Identificerer området, der indeholder hjemmesidens logo og hovednavigationslinje.
  • role="main": Identificerer hovedindholdet på en hjemmeside, der er unikt for denne side.
  • role="navigation": Identificerer området, der indeholder hjemmesidens primære navigation.

Navigation og links

Semantiske elementer er også vigtige for at gøre navigation og links tilgængelige for alle. Nogle tips til at forbedre navigation og links inkluderer:

  • Anvendelse af semantiske elementer for navigation: Brug <nav>-elementet til at indeholde primær navigation og <aside>-elementet til sekundær navigation, så skærmlæsere og andre hjælpeteknologier nemt kan identificere dem.
  • Brug af beskrivende linktekster: Skriv meningsfulde og informative linktekster, der beskriver destinationen eller formålet med linket, så brugere nemt kan forstå, hvor linket fører dem hen.
  • Oprettelse af tastaturvenlig navigation: Sørg for, at brugere kan navigere din hjemmeside ved hjælp af tastaturet alene ved at inkludere tabindex-attributten, hvor det er nødvendigt, og ved at implementere tastaturfokuserede visuelle indikatorer, såsom en synlig ramme omkring det aktive element.

Formularer og brugerinput

Korrekt brug af semantiske elementer i formularer er vigtigt for at gøre dem tilgængelige for alle. Her er nogle tips til at forbedre formularer og brugerinput:

  • Brug af semantiske elementer i formularer: Anvend <form>-elementet til at indeholde formularer, <fieldset> til at gruppere relaterede formularfelter og <legend> til at beskrive formålet med hver gruppe.
  • Anvendelse af korrekte labels og input-typer: Brug <label>-elementet til at forbinde tekstbeskrivelser med formularfelter og vælg den korrekte inputtype (f.eks. <input type="email"> for e-mail-adresser) for at hjælpe hjælpeteknologier med at forstå formålet med hvert felt.
  • Validering af brugerinput og fejlmeddelelser: Implementer formvalidering for at sikre, at brugerne indtaster korrekte og fuldstændige oplysninger, og brug aria-describedby-attributten til at forbinde fejlmeddelelser med de relevante formularfelter.

Webtilgængeligheds værktøjer og ressourcer

Der er flere værktøjer og ressourcer tilgængelige for at hjælpe dig med at forbedre webtilgængelighed med fokus på semantik:


Søren Riisager

Søren Riisager

Teknisk SEO-ekspert med stor viden og erfaring inden for Webtilgængelighed, crawlability, struktureret data, hastighedsoptimering og site-arkitektur. Han er kendt for sin evne til at løse selv komplekse tekniske problemer og forklare tekniske koncepter på en forståelig måde. 

Lad os sammen få styr på din udfordring

Giv os et kald eller send en mail

Vi glæder os til at samarbejde med dig


 +45 50838383 - hej@doba.dk

Bliv ringet op
Billedet viser et moderne, tomt kontor med fokus på digital tilgængelighed. En stor skærm viser ikon
Af Søren Riisager 2. oktober 2024
Tilgængelighedsdirektivet, også kendt som EU's webtilgængelighedsdirektiv (Direktiv (EU) 2016/2102) , har til formål at sikre, at offentlige websteder og mobilapplikationer er tilgængelige for alle borgere, inklusive personer med handicap. I Danmark er dette direktiv implementeret gennem Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer , der trådte i kraft den 23. september 2018.
Af Søren riisager 4. januar 2024
Guide Webtilgængelighed for Video
Af Søren Riisager 5. december 2023
WCAG 2.2 udkom 5. oktober 2023
A laptop with the word dex on it
Af Søren Riisager 1. november 2023
Få hjælp til at gøre dine PDF dokumenter tilgængelige
Af Søren Riisager 24. april 2023
Download tjekliste til webtilgængelighed for din hjemmeside
Af Søren Riisager 29. marts 2023
Webtilgængelige formularer: Tjekliste, eksempler og forklaring
Af Søren Riisager 25. marts 2023
Guide til at forstå WCAG-retningslinjer
Af Søren Riisager 21. marts 2023
Få en skabelon til webtilgængelighedserklæring med praktiske vejledning, inklusive trin-for-trin instruktioner og ressourcer.
Af Søren Riisager 21. marts 2023
Guide til URL-Strukturer og HTML-Tags
Af Nina Riisager 21. marts 2023
Guide Webtilgængelighed for interaktive elementer
Share by: