Bedste praksis for links og webtilgængelighed

Guide til tekstlinks / ankertekster

Links er en vigtig del af enhver hjemmeside, men de kan også være en hindring for personer med handicap eller nedsat funktionsevne. For at sikre at alle kan bruge dit hjemmeside effektivt, er det vigtigt at følge den bedste praksis for links og webtilgængelighed.

tastaturknap med tekst Tilgængelige Links

Tekstbaserede og billedbaserede links

Tekstbaserede links er mere tilgængelige end billedbaserede links, fordi de kan læses af skærmlæsere og andre hjælpemidler. Billedbaserede links bør altid have alternative tekstbeskrivelser for at gøre dem tilgængelige for personer med nedsat syn.


Beskrivende linktekster (ankertekst)

Linktekster bør være unikke og beskrivende, så brugere ved præcis, hvad de kan forvente at finde, når de klikker på et link. Undgå at bruge generiske linktekster som "klik her", da de ikke giver tilstrækkelig information om det link, de fører til.


Brug af titler

Titler kan bruges til at give yderligere information om et link, f.eks. hvis linket fører til en fil, kan filtypen angives i titlen. Linktitler giver også ekstra information om den kontekst, som linket indgår i, og den destination, som linket fører til. Hvis du bruger den samme linktekst til flere links, der fører til forskellige steder, kan nogle brugere have svært ved at se forskellen mellem de to enslydende links, medmindre du forklarer det.


Visuel markering af links

Et link, der er indsat i en tekstblok, skal have en tydelig visuel markering, der adskiller det fra den omgivende tekst. Dette kan fx gøres ved at bruge store bogstaver, understregning, fed skrift eller en andet visuelt signal. Hvis links i tekstblokke kun identificeres ved farve, skal farvekontrastforholdet mellem linkteksten og den omgivende tekst være mindst 3:1. Menupunkter og lignende er ikke omfattet af dette.


Logisk rækkefølge af links på en side

Links bør placeres i en logisk rækkefølge på siden, så brugere kan navigere effektivt. Links til vigtige sider eller funktioner bør placeres først på siden, og mindre vigtige links bør placeres længere nede.


Åbning af links i en ny fane

Hvis du vælger at åbne et link i en ny fane eller browservindue, kan brugere med nedsat syn eller helt blinde nemt fare vild i deres søgen efter indhold og svar, fordi de mister konteksten, når et nyt vindue eller en ny fane åbnes.


Gode Webtilgængeligheds-links hjælper SEO

Webtilgængelige links kan også have en positiv effekt på SEO (søgemaskineoptimering). Søgemaskiner bruger linkstrukturen på en hjemmeside til at bestemme dens autoritet og relevans i forhold til søgeord.

Hvis din hjemmeside har mange tilgængelige links med beskrivende ankertekster, kan det hjælpe søgemaskiner med at forstå, hvad webstedet handler om, og dermed forbedre dets placering i søgeresultaterne. Det er derfor vigtigt at anvende beskrivende og relevante linktekster både af hensyn til webtilgængelighed og SEO.


Søren Riisager

Søren Riisager

Teknisk SEO-ekspert med stor viden og erfaring inden for crawlability, struktureret data, hastighedsoptimering og site-arkitektur. Han er kendt for sin evne til at løse selv komplekse tekniske problemer og forklare tekniske koncepter på en forståelig måde.

Lad os sammen få styr på din udfordring

Giv os et kald eller send en mail

Vi glæder os til at samarbejde med dig


 +45 50838383 - hej@doba.dk

Bliv ringet op
Billedet viser et moderne, tomt kontor med fokus på digital tilgængelighed. En stor skærm viser ikon
Af Søren Riisager 2. oktober 2024
Tilgængelighedsdirektivet, også kendt som EU's webtilgængelighedsdirektiv (Direktiv (EU) 2016/2102) , har til formål at sikre, at offentlige websteder og mobilapplikationer er tilgængelige for alle borgere, inklusive personer med handicap. I Danmark er dette direktiv implementeret gennem Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer , der trådte i kraft den 23. september 2018.
Af Søren riisager 4. januar 2024
Guide Webtilgængelighed for Video
Af Søren Riisager 5. december 2023
WCAG 2.2 udkom 5. oktober 2023
A laptop with the word dex on it
Af Søren Riisager 1. november 2023
Få hjælp til at gøre dine PDF dokumenter tilgængelige
Af Søren Riisager 24. april 2023
Download tjekliste til webtilgængelighed for din hjemmeside
Af Søren Riisager 29. marts 2023
Webtilgængelige formularer: Tjekliste, eksempler og forklaring
Af Søren Riisager 25. marts 2023
Guide Webtilgængelighed for Semantik
Af Søren Riisager 25. marts 2023
Guide til at forstå WCAG-retningslinjer
Af Søren Riisager 21. marts 2023
Få en skabelon til webtilgængelighedserklæring med praktiske vejledning, inklusive trin-for-trin instruktioner og ressourcer.
Af Søren Riisager 21. marts 2023
Guide til URL-Strukturer og HTML-Tags
Share by: