Webtilgængelighed: Fokus på Tekst

Guide Webtilgængelighed for tekst

Webtilgængelighed er afgørende for at sikre, at alle kan få adgang til at bruge internettet. Når vi tænker på webtilgængelighed, er tekst en vigtig faktor, da det spiller en central rolle i at formidle information til brugerne på en let og forståelig måde. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvordan du kan forbedre din websides tilgængelighed gennem tekst og også forklare betydningen af SEO i denne sammenhæng.

tastaturknap med tekst Tilgængelig tekst

Korrekt tekstformatering

Korrekt formatering af din tekst kan forbedre læsbarheden og gøre din webside mere tilgængelig. Brug af overskrifter som H1, H2 og H3, bullets, nummereringer og andre formateringer kan hjælpe med at organisere din tekst og gøre det nemmere at overskue og scanne. På den måde kan brugerne hurtigt finde den information, de søger.


Letlæselige skrifttyper

Valg af skrifttype kan også have stor betydning for læsbarheden. Det er vigtigt at vælge letlæselige fonte, der er nemme at læse på forskellige skærmstørrelser og -opløsninger. Sans-serif fonte som Arial eller Helvetica er populære valg til webtekst, da de er nemme at læse og ser godt ud på en skærm.


Brug af tekst frem for grafisk tekst

Grafisk tekst er indlejret i et billede eller en grafik og kan ikke læses af skærmlæsere eller forstørres for at blive lettere at læse. Ved at bruge rigtig tekst kan du sikre, at din tekst kan læses af alle brugere, uanset deres læseevne eller skærmstørrelse.


CSS til tekst styling

CSS (Cascading Style Sheets) er et vigtigt værktøj til at forbedre læsbarheden og gøre din tekst mere tilgængelig. Ved hjælp af CSS kan du ændre farver, størrelser og skrifttyper på din tekst på en måde, der ikke påvirker dens læsbarhed negativt. Derudover gør CSS det muligt at skelne mellem indhold og formatering, så brugerne kan tilpasse hjemmesidens udseende med værktøjer til synshæmmede uden at påvirke dens indhold.


Linjelængde og læsbarhed

Længden af linjerne i din tekst er også en vigtig faktor for læsbarheden. For lange linjer kan gøre det svært at holde tråden i teksten, mens for korte linjer kan resultere i unødvendige afbrydelser. Den optimale linjelængde for brødtekst er mellem 50-60 tegn pr. linje, da det gør teksten nemmere at læse og forstå.


SEO og webtilgængelighed

Søgemaskineoptimering (SEO) spiller en vigtig rolle i webtilgængelighed, da det hjælper med at gøre din webside mere synlig for brugerne og lettere at finde. Ved at optimere din tekst for SEO, sikrer du, at søgemaskiner som Google kan indeksere og rangere din webside korrekt, hvilket øger dens synlighed og tilgængelighed for brugerne.


Søren Riisager

Søren Riisager

Teknisk SEO-ekspert med stor viden og erfaring inden for webtilgængelighed, crawlability, struktureret data, hastighedsoptimering og site-arkitektur. Han er kendt for sin evne til at løse selv komplekse tekniske problemer og forklare tekniske koncepter på en forståelig måde.

Lad os sammen få styr på din udfordring

Giv os et kald eller send en mail

Vi glæder os til at samarbejde med dig


 +45 50838383 - hej@doba.dk

Bliv ringet op
Billedet viser et moderne, tomt kontor med fokus på digital tilgængelighed. En stor skærm viser ikon
Af Søren Riisager 2. oktober 2024
Tilgængelighedsdirektivet, også kendt som EU's webtilgængelighedsdirektiv (Direktiv (EU) 2016/2102) , har til formål at sikre, at offentlige websteder og mobilapplikationer er tilgængelige for alle borgere, inklusive personer med handicap. I Danmark er dette direktiv implementeret gennem Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer , der trådte i kraft den 23. september 2018.
Af Søren riisager 4. januar 2024
Guide Webtilgængelighed for Video
Af Søren Riisager 5. december 2023
WCAG 2.2 udkom 5. oktober 2023
A laptop with the word dex on it
Af Søren Riisager 1. november 2023
Få hjælp til at gøre dine PDF dokumenter tilgængelige
Af Søren Riisager 24. april 2023
Download tjekliste til webtilgængelighed for din hjemmeside
Af Søren Riisager 29. marts 2023
Webtilgængelige formularer: Tjekliste, eksempler og forklaring
Af Søren Riisager 25. marts 2023
Guide Webtilgængelighed for Semantik
Af Søren Riisager 25. marts 2023
Guide til at forstå WCAG-retningslinjer
Af Søren Riisager 21. marts 2023
Få en skabelon til webtilgængelighedserklæring med praktiske vejledning, inklusive trin-for-trin instruktioner og ressourcer.
Af Søren Riisager 21. marts 2023
Guide til URL-Strukturer og HTML-Tags
Share by: